Algemene gaming gids: wat moet je weten

05.06.2023

Heb je soms het gevoel dat je niet helemaal mee bent in de gaming wereld van jouw kinderen? Of wil je ze juist imponeren met jouw brede kennis? Lees dan snel dit artikel en je bent helemaal mee!

Film- en mediawijsheid, Gaming en digitale media, JEF-tips

Online gamen en multiplayer

Laten we gemakkelijk beginnen, deze termen klinken je wellicht bekend in de oren. Via online gaming is het gemakkelijker dan ooit om samen met anderen te gamen. Ook maakt online gamen het toegankelijker om games te streamen vanuit ‘de cloud’.

De online multiplayer-functie geeft de mogelijkheid om te spelen met en tegen andere spelers. Naast spelen alleen kan je ook online praten en chatten en het opnemen tegen andere spelers over de hele wereld.

Laura personeelsfoto

Laura De Bruyn

Programmator XL-Medialab JEF festival

Gamen en ontwikkeling

Misschien stel je je soms wel eens vragen bij het gamegedrag van je zoon of dochter. Maar hoewel ze de tijd vaak alleen spenderen in een (donkere) kamer, zijn ze terwijl ze dit doen volop aan de ontwikkeling aan het werken. Door bijvoorbeeld in teams te spelen (online multiplayer) leren ze samenwerken en duidelijk communiceren om een doel te behalen. De meeste games worden gespeeld in het Engels waardoor op vroege leeftijd de Engelse taal al wordt aangeleerd, bovendien kan er ook gespeeld worden met internationale spelers die hen rechtstreeks uitdagen om een andere taal te spreken.

Tijdens het gamen word je vaak geconfronteerd met een te halen doel, dit zal je meestal niet van de eerste keer kunnen behalen. Dit kost nu eenmaal tijd en grote dosis doorzettingsvermogen. Wanneer je er dan toch in slaagt het level te behalen, wordt de inzet beloond en neemt je zelfvertrouwen toe.

Abonnementen en aankopen

Waar er vroeger nog fysieke games onder de kerstboom lagen, zijn we nu vooral overgeschakeld naar abonnementen en gift cards. Deze abonnementen zoals ‘Xbox Game Pass’, ‘PlayStation Plus’, ‘EA Play’ of ‘Nintendo Switch Online’ bieden de gebruiker exclusieve deals en de mogelijkheid om online te gamen. Verder worden nieuwe games tegenwoordig vooral aangekocht binnen het platform van de console waarop gespeeld wordt.

‘In-game’ aankopen biedt extra content bovenop de reeds aangekochte of gratis game. De producten die je aankoopt kunnen rechtstreeks in de game worden gebruikt. Dit kan gaan van exclusieve wapens of handelingen tot nieuwe outfits en accessoires. Let op, want in andere gevallen is dit eerder een verdienmodel, waarbij een relatief goedkope game bijna onmogelijk uit te spelen is zonder extra aankopen. Probeer je dus bij het aankopen van een game steeds grondig te verdiepen in hoe het spel in elkaar zit en hoeveel het je kost aan het einde van de rit

Voor game makers is dit een extra bron van inkomsten. Bedrijven mogen zich met in-game aankopen niet richten op minderjarigen. Zorg dus zeker dat je betaalgegevens niet automatisch gelinkt zijn en dat je in gesprek gaat met je kind over bewust omgaan met geld en wat je wel of niet aankoopt. Voor meer info zie ‘5 veelgestelde vragen over in-game aankopenvan Medianest.

Disclaimer: In-game aankopen kosten wel degelijk echt geld, maak daarom ook duidelijke afspraken en regels met je kind.

Hoe weet ik of een game geschikt is voor mijn kind?

Op iedere game vind je steeds een richtleeftijd (PEGI rating) terug, deze is gebaseerd op verschillende elementen binnen de game en geeft aan voor welke ondergrens de game als schadelijk gezien wordt. Dit wil niet zeggen dat iedere game die 3+ aangeeft wel degelijk bedoeld is voor een driejarige. Dit geeft enkel aan dat de game geen elementen bevat die schadelijk zijn voor deze leeftijdsgroep.

Deze symbolen geven meer duiding over de richtleeftijd en waarom de game al dan niet geschikt zou zijn.

Wat als mijn kind van 14 een 16+ spel wil spelen?

Het is belangrijk om te weten wat het spel precies inhoudt en waarom deze leeftijd met het spel gepaard gaat, dan kan je zelf uitmaken of je kind het spel zou mogen spelen of niet. Het is belangrijk om dit steeds met je kind openlijk te bespreken zodat het duidelijk is waarom die het spel al dan niet zou mogen spelen.