Tips voor gezond gamen

08.06.2023

Zit jouw kind vaak een hele dag te gamen en weet je niet hoe hiermee om te gaan? We zetten je op weg naar een gezond evenwicht!

Film- en mediawijsheid, Gaming en digitale media, JEF-tips

Voor gamers:

Eenvoudige tips voor gezond gamen

  • Let op je houding: Het is belangrijk om tijdens het gamen een goede houding aan te nemen om rugklachten te voorkomen. Let er dus op dat je steeds rechtop zit.
  • Blijf in beweging: Sta om het uur even op en neem een pauze van een vijftal minuten, op deze manier kom je uit je stoel en verlaat je even je beeldscherm. Grijp daarom in deze vijf minuten ook niet meteen naar je smartphone, maar haal een snack of doe een paar stretchoefeningen.
  • Voldoende water drinken: We zouden het haast vergeten tijdens het gamen, maar het blijft natuurlijk belangrijk om steeds voldoende te blijven drinken, bij voorkeur water.
  • Zorg voor een verlichte en verluchte ruimte: In combinatie met de felle beeldschermen is het belangrijk om ook rondom voldoende licht binnen te laten om de ogen niet te beschadigen. Verder is het ook belangrijk dat de ruimte steeds goed verlucht is.
  • Verder kijken dan je scherm: Probeer elke 20 minuten naar buiten te kijken, of naar een punt verderop in de kamer. Zo verzet je even je aandacht, neem je afstand van je beeldscherm en voorkom je zogenaamde 'computerogen'.

Voor ouders:

Verlies geen interesse

Ook al ligt de gamewereld misschien ver van je eigen wereld, het blijft belangrijk om interesse te tonen in de virtuele wereld waarin je kind zo graag vertoeft.

  • Vraag naar welke games ze graag spelen en wat er nu precies zo leuk aan is?
    • Op deze manier toon je oprecht interesse maar kan je ook op basis van antwoorden op zoek gaan naar nieuwe activiteiten die bij deze leefwereld aansluiten. Het is immers ontzettend belangrijk om voldoende afwisseling te bieden en in beweging te blijven. Op deze manier kun je ook andere activiteiten stimuleren die minstens even interessant en leuk kunnen zijn.

Vraag hen ook of je zelf mag meespelen of meekijken, want samen is alles toch weer wat gezelliger.

Goede afspraken maken goede vrienden

Communiceer steeds duidelijk over wanneer, hoe lang en met wie er gespeeld mag worden. Duidelijke afspraken zorgen voor structuur maar geven ook iets om naar uit te kijken. Bekijk samen met je kind de geschikte momenten om te gamen. Als een battle in League of Legends bijvoorbeeld 40 minuten duurt, kan je hier rekening mee houden.

Het is ook bewezen dat wanneer je na het gamen gaat slapen, dit moeilijker zal gaan. Het is aangeraden om minimaal een uur voor het slapen te stoppen met gamen. Dat geldt voor alle schermactiviteiten, dus ook voor smartphones, laptops, enzovoort. Zorg ervoor dat je dit bespreekbaar maakt en dat ook jouw kind zich hier bewust van wordt.

Weet wat je kind speelt

In de eerste plaats door interesse te tonen in waar je kind mee bezig is, maar ook door jezelf te verdiepen in de basis. Voor welke leeftijd is de game geschikt? Welke aspecten komen er allemaal in voor (lees ook: Algemene gaming gids: wat moet je weten)? Hou er ook rekening mee wanneer het tijd is voor een nieuwe game, deze zijn tegenwoordig heel makkelijk aan te schaffen maar een nieuwe game zorgt ook voor meer uren speelplezier. Koop dus geen game aan tijdens een drukke of belangrijke periode voor je kind (bijvoorbeeld examens). Want de meeste aandacht gaat op dat moment natuurlijk naar een nieuwe game.

Laura personeelsfoto

Laura De Bruyn

Programmator XL-Medialab JEF festival