De games tijdens GAME ON

29.03.2024

GAME ON is een gamelab dat in 2024 rondreist naar verschillende jeugdwerkingen in heel Vlaanderen en Brussel. Het is een unieke game-ervaring voor jeugdwerkingen met jongeren tussen de 10 en 18 jaar.

Gaming en digitale media

Benieuwd naar welke games we voor GAME ON geselecteerd hebben én waarom we hiervoor kozen? Lees het hieronder!

Gamen als groepsbeleving

Gaming is niet alleen een individuele activiteit, maar ook een sociale ervaring. In jeugdwerkingen kan je dus met gaming het groepsgebeuren stimuleren.

Op GAME ON zetten we in op deze sociale dimensie door verschillende co-op games te programmeren. Bij co-op nemen spelers het samen op tegen een tegenstander, wat teamwork en communicatie stimuleert.

De co-op games die je op GAME ON vindt, zijn:

Naast co-op hebben we ook een aantal multiplayer spelletjes waarin spelers het wel tegen elkaar opnemen. Enkele voorbeelden zijn:

Belgische games

We hechten veel belang aan het verbinden van jongeren en jeugdwerkingen met Belgische gamemakers door hun games te selecteren en te laten zien. Om deze reden staan er op GAME ON verschillende Belgische games. Ook tonen we hiermee hoe divers het Belgische gamelandschap is.

Belgische games die je op GAME ON kan spelen, zijn:

Maatschappelijk thema

Games vertellen een verhaal en kunnen op deze manier het referentiekader van jongeren beïnvloeden en verruimen. In onze programmatie houden wij rekening met de leefwereld van jongeren en kiezen we specifiek voor games waarbij het verhaal een thema bespreekt dat maatschappelijk relevant is.

  • Gris is een game die gaat over rouw en depressie. Samen met het personage ga je op zoek naar kleur in het leven.
  • The White Door gaat over trauma’s verwerken en geheugenverlies.
  • Endling speelt zich af na een grote natuurramp, het bespreek thema’s als uitsterven van dieren en klimaatopwarming
  • Thirsty Suitors gaat over onze multiculturele samenleving, de relatie met je familie, liefde, en opgroeien
  • Reimagined volume I: Nyssa gaat over angst, avontuur en verlies

Op elk niveau

GAME ON is voor gamers en niet-gamers. We differentiëren in niveau: zowel op vlak van knoppenkennis (we spelen niet enkel met controllers, maar ook met iPads, of gewoon met je eigen lichaam), spelniveau, enzovoort. Daarnaast is taal ook een belangrijke factor om het niveau in te schatten: sommige games zijn enkel in het Engels beschikbaar, maar de taal is niet altijd even belangrijk. Andere games zijn net heel verhalend, dus je moet de taal goed kunnen lezen of verstaan. Dan is een Nederlandse versie altijd handig, tenzij de spelers Engels kunnen.

Voor GAME ON maken we fiches waar info meegeven wordt over de game zoals het niveau, het genre en de makers. Daarnaast communiceren we ook in 1 zin wat het doel van het spel is. Het is belangrijk om jongeren in een jeugdwerk-context, dus niet altijd begeleid door een volwassene, op deze manier goed te informeren over wat ze kunnen verwachten bij het spel.

Uniek

Tijdens GAME ON bieden we niet alleen games aan die jongeren thuis zelf kunnen spelen, maar hebben we ook een aantal unieke games die ze enkel op GAME ON kunnen ervaren. Voorbeelden hiervan zijn hybride games, games met alternatieve controllers of gaming op een groot scherm. Bovendien bieden we ook een ruim aanbod aan Virtual Reality aan, iets wat voor veel jongeren op GAME ON vaak een primeur is.

Unieke games die je op GAME ON kan spelen:

  • Toasterball: een hybride spel met alternatieve controllers, dat het fysieke en digitale spel-element met elkaar verbindt.
  • VR: we bieden 3 virtual reality films en 2 games aan. Op deze manier kunnen de jongeren die naar GAME ON komen VR (voor de eerste keer) ervaren. De VR-ervaringen die je op GAME ON kan ontdekken zijn:
  • Game arena: de opblaasbare game arena die meereist met GAME ON is een unieke en eerste ervaring voor alle spelers én voor het publiek. In de game arena spelen we Ultimate Chicken Horse. Twee teams nemen het tegen elkaar op in verschillende levels en modussen: van een klassieke platform race tot een race waarbij je zelf de weg moet bouwen. Door de verschillende modussen en levels die we spelen, kan echt iedereen meedoen. Onder andere de moderator en de opstelling van de twee teams en het engagement van het publiek, zorgen ervoor dat de game arena een unieke groepsbeleving is.
  • Benieuwd naar waar de volgende editie van GAME ON zal doorgaan?

    Check de pagina.

  • Heeft jouw jeugdwerking interesse in GAME ON?

    Contacteer Janne: janne@jeugdfilm.be +323 303 43 23

Janne personeelsfoto

Janne Termonia

Projectmedewerker GAME ON